Tekst

”Om det så var på månen, havde jeg taget jobbet”

Der var 500 ansøgninger i bunken, hver gang Jonas Nørgaard Klügel søgte job som byplanlægger i  København. Så han udvidede sin radius – en hel del – og en dag pakkede han sin lejlighed ned og rykkede til Sønderborg.

”Når jeg kommer gående ned ad gågaden i mine guldsneakers, så kigger sønderjyderne da en ekstra gang. Men Sønderborg har altså både lyntog, lufthavn og flere store og ambitiøse arbejdspladser, så det er ikke nogen bondsk soveby, jeg er landet i.”

Sådan siger Jonas Nørgaard Klügel, der er uddannet geograf og arbejder som strategisk planlægger i Sønderborg Kommune. Han er faldet godt til i byen. Men da han for halvandet år siden fik at vide, at jobbet var hans, sagde han ja tak med blandede følelser.

”Jeg havde ikke specielt meget lyst til at slippe min andelslejlighed på Frederiksberg og flytte langt væk fra venner og familie. Men jeg var færdig med min uddannelse, og jeg ville arbejde med byplanlægning – og i København fik jeg jo afslag på afslag, fordi der var flere hundrede erfarne ansøgere til hver stilling.”

Hele livet ind i bilen

Jonas Nørgaard Klügel søgte en del jobs i byer, som han kunne pendle til. Efter et halvt års praktik og et kort jobsøgningskursus fik han hul igennem til flere kommuner og kom bl.a. til samtale i Næstved og Frederikssund.

Men det blev altså i Sønderborg – tre en halv times togkørsel fra København – han fik job. Her var der cirka fyrre ansøgninger i bunken, og en chef, der med Jonas’ ord ”godt kunne bruge en frisk akademiker fra København til sit team.”

“Det vigtigste var, at jeg havde fået et job, og om det så havde ligget på månen, så havde jeg taget det..” 

Andelen på Frederiksberg blev lejet ud til en ven, og Jonas Nørgaard Klügel gik i gang med at ringe på boligannoncer i den anden ende af landet. En dag pakkede han alt i sin etværelses lejlighed ned, og hans forældre kørte flyttelæsset til Sønderjylland.

”Og så startede jeg på jobbet næste dag. Det var et brat skifte, men jeg havde taget en voksen beslutning! Det vigtigste var, at jeg havde fået et job, og om det så havde ligget på månen, så havde jeg taget det,” siger han.

Fuldt knald på Sønderborg

Siden er Jonas Nørgaard Klügel rykket over i en fireværelses lejlighed i Sønderborg. Han fokuserer på fordelene ved at bo i en mindre by, og de ekstra kvadratmeter er langt fra den eneste, han kan få øje på.

”I de store kommuner er der en specifik afdeling til hvert område af byplanlægningen. Men hernede får jeg lov til at være generalist, og jeg har fingrene i alt fra lokalplaner og sagsbehandling til kort og kommuneplaner.

Bredden vil være en stor styrke Jonas Nørgaard Klügels C.V., når han engang skal søge sit næste job. Men indtil videre har han nu ingen planer om at forlade byen.

”Hvem ved, om jeg rykker videre til Aalborg, Bornholm eller København om fem år. Men lige nu har jeg fået en chance her, og jeg vil gerne give noget tilbage. Desuden er der fuldt knald på udviklingen i Sønderborg, og når fx lufthavnen skal udvides, og der skal bygges et helt nyt ferieresort, så er der altså masser af spændende opgaver at tage fat på for mig.”

3 råd til andre nyuddannede, der søger ud

Jonas Nørgaard Klügel anbefaler:

1) Tænk på, at det er dit første job – ikke dit sidste. Udflytningen er nogle år i et langt arbejdsliv, hvor du får erfaring, og erfaring er det vigtigste springbræt til de jobs, du drømmer om.

2) Når du får tilbudt jobbet, så mærk efter en ekstra gang, om du er klar til at flytte. Der er langt til vennerne i hverdagen, hvis jobbet ikke lever op til forventningerne.

3) Sig ja til alle sociale tilbud, når du flytter til en ny by. Om det så er kaproning, spilleaftener, fødselsdage eller badminton hver tirsdag. Det er sådan, du lærer folk at kende.