VidenløftTekst

Vækstpilot skal gøre Vordingborg lidt mere japansk

Det forpligter at bo i smukke, historiske rammer, mener de på Idrætshøjskolen Bosei. Så skolen har ansat en kaospilot, der bl.a. skal invitere nye lejere ind og rejse midler til at bygge et moderne japansk bad. Ansættelsen sker med støtte fra Innovationsfondens Landdistriktsvækstpilot-ordning.  

Kirsebærtræerne blomstrer foran de rummelige hvide bygninger. Engang lå her et sanatorium, hvor tuberkulosepatienter kom for at få lys og luft. I dag viser et skilt i haven vej til den udendørs dojo, og japanske tegn pryder hovedbygningens dør. Bosei, står der – navnet på idrætshøjskolen, som i ni år har boet i de gamle bygninger, der ligger idyllisk i en skov ved Præstø i Vordingborg Kommune.

”Vi har 80-90 kostelever hvert semester, som vi underviser i alt fra kampsport og japansk sprog til fx eSport og boldspil. Højskolen er vores kerne, og sådan vil det altid være. Men vi har faktisk kapacitet til at åbne op for flere aktiviteter og bruge vores fine rammer til noget mere,” siger Boseis driftsleder Stefan Preusche.

Rammerne kan meget mere 

Driftslederen er med egne ord ”lidt af en iværksætter”, og han bryder sig meget lidt om, at Boseis svømmehal, boldbaner, dojoer og sengepladser står ubrugte hen ret længe ad gangen. Så da han på et kursus i fundraising opdagede, at højskolen kunne søge Innovationsfonden om støtte til at ansætte en landdistriktsvækstpilot, kom han hurtigt til tasterne.

”Vi vil gerne skabe et sted, hvor mange flere kan komme og få en sanseoplevelse. Vi har længe haft en ide om, at fx massører og fysioterapeuter med fordel kan leje sig ind hos os. Der er en særlig ro herude, og vi kan samle flere tilbud om behandling og afslapning på ét sted. Men vi har ikke selv haft ressourcerne til at realisere projektet,” fortæller Stefan Preusche.

Ledelsen har desuden et ønske om at udvide skolens rekreative faciliteter – bl.a. ved at bygge en moderne version af et japansk bad, hvor gæsterne kan sidde og kigge ud i skovbrynet.

Et stærkt og dedikeret felt

Bosei sendte sin ansøgning til Innovationsfonden i starten af 2018. Kort efter bevilgede fonden dem 300.000 kr. i tilskud til at ansætte en vækstpilot i to år. Med hjælp fra Akademikerkampagnen slog idrætshøjskolen stillingen op og fik 24 ansøgninger fra et bredt og meget dedikeret felt af kandidater.

”De ringede og stillede en lang række spørgsmål – og de fem, der kom til samtale, bød alle ind med nye ideer og vinkler på vores projekt, så det var meget svært at vælge, siger Boseis forstander Kenneth Retslov.

Valget faldt på en ung kaospilot, der tydeligt signalerede, at hun var klar til at trække i arbejdstøjet og være en del af teamet på højskolen.

”Vi er en lille arbejdsplads, hvor alle laver alt, så man skal kunne mere end at analysere og skrive rapporter. Vi har valgt en udadvendt, handlekraftig person, som vi har god kemi med. Hun har erfaring med at starte nye projekter op, men glæder sig også til at tage fat på mere lavpraktiske ting som fx at snakke med potentielle lejere og vise dem rundt på skolen,” fortæller Kenneth Retslov.

Højskolens nye medarbejder har i øvrigt også erfaring med fundraising – og det glæder både driftschefen og forstanderen. De drømmer nemlig om, at idrætshøjskolen kan fejre sit 10 års jubilæum i september næste år med åbningen af det nye japanske bad.