VidenløftDet skæve matchProjektledelseTekst

Ham den nye udvikler for fulde gardiner

Randers virkomheden “Gardin Lis” er vinderen af Akademikerprisen 2017. Her kan du læse historien om ansættelsen af virksomhedens første akademiker – og hvad det førte til

Ti kommuner er blevet kunder, og firmaet hitter med en ny grøn leasingordning. Det er gået stærkt med væksten, siden Gardin Lis for fem år siden besluttede at styrke sin forretning ved at ansætte branchens første akademiker.

Telefonerne ringer, gardinbusserne ruller ud, og der er gang i saksene ved de store borde i systuen. Hos Gardin Lis i Randers har de altid løbet stærkt, men da ejeren Lis Bilde i 2012 ansatte cand.scient.pol. Brian Sørensen, kom der for alvor vind i sejlene.– I gardinbranchen har vi ikke tradition for at ansætte højtuddannede. Men jeg var nået til et punkt, hvor jeg ville videre med min virksomhed. Det irriterede mig fx, at vi ikke kunne få hul på salget til offentlige institutioner, fortæller Lis Bilde.

Hun var med i et vækstnetværk, som rådede hende til at ansætte en akademiker, der både kunne klare det omfattende papirarbejde ved udbudsansøgninger og hjælpe hende med at lægge en forretningsplan. Det var et godt råd, siger hun i dag:  Der gik jo under et år, fra Brian trådte ind ad døren, til vi vandt vores første store EU-udbud. I dag har vi ti kommuner og over 3.000 forskellige institutioner som kunder. Vi er ikke en lokal gardinbutik mere. Brian Sørensen har også været tovholder på videnprojekter, hvor eksterne konsulenter og forskere har hjulpet med at fremtidssikre husets produkter og forretningsmodel. Et af resultaterne er Gardin Lease – en ny grøn ordning, som ventes at få omsætningen til at skyde yderligere i vejret.

Er han pengene værd?

Helt let var det dog ikke for Brian Sørensen at være første akademiker blandt sælgere, montører og syersker. Ikke alle så pointen i at pille ved husets rutiner, og flere af hans nye kollegaer satte spørgsmålstegn ved, om han var sin løn værd. – Det hjalp, da jeg begyndte at trække kunder i hus, siger han. – Men jeg har også gjort mig umage for at være en god kollega, og jeg har været meget åben. Jeg holdt fx et oplæg på et af vores morgenmøder, der hed ”Hvad laver ham den nye?”.

Lis Bilde er godt klar over, at især det første halve år bød på nogle udfordringer for Brian Sørensen: – I en lille virksomhed, hvor alle løber stærkt for at få bundlinjen til at hænge sammen, skal man trække sin del af læsset, hvis man vil have folks respekt. Det kræver nok, at man er lidt robust. – Men jeg er ikke bange for at trække nye kompetencer ind. Hvis man vil noget med sin virksomhed, skal man ikke bare ansætte sin flinke nabo. Man skal ud og finde den person, der er bedst uddannet til opgaven.

Mit bedste råd til andre ledere

 ”Se det som en investering, hvis du overvejer at ansætte en akademiker. Læg et budget for den første tid. Skriv dine udgifter ind, og skriv hvornår og hvordan, du regner med, at det skal give overskud”.

Mit bedste råd til andre akademikere

”Glem de fine ord et øjeblik, når du træder ind i en virksomhed, der ikke har set skyggen af en akademiker før. Brug hellere kræfterne på at forklare, hvilke opgaver du vil løse, og hvordan det vil gavne stedet”.